פריט ידע איך מתחילים לפעול מערכתית?

פריט ידע איך מתחילים לפעול מערכתית?

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

התנאים לשינוי מערכתי

ההבנה של המורכבות של המערכת והקושי לחולל שינוי מחייבת אותנו להבין כי עיתוי הוא היבט מרכזי בהובלת שינוי מערכת. כדי להבחין בעיתוי הנכון ולשמר אותו נבקש להציג מודל מעולמות המנהיגות ההסתגלותית (תפיסה מנהיגותית להובלת שינוי בגישה מערכתית), העוסק בניהול ה״טמפרטורה״ בתהליך. הטמפרטורה היא מטאפורה למצב הלחץ בארגון ובמערכת:

ויסות הטמפרטורה

אחד המאפיינים של עיתוי נכון לניהול שינוי מערכתי הוא מצב שנכנה "ויסות טמפרטורה" כלומר כזו שנמצאת בנקודת ביניים. טמפרטורה נמוכה מתאפיינת ברמת לחץ נמוכה, ומכאן במוטיביציה נמוכה לייצר שינוי, ולהיפך גם טמפרטורה גבוהה מדי איננה מתאימה לשינוי משמעותי. הלחץ הגובר דוחק את המערכת לנקוט בדפוסים מוכרים בעוצמה רבה כדי להחזיר את שיווי המשקל למקום, ולא מאפשר קשב ולמידה משמעותיים.

בין לבין נמצא טווח העבודה ההסתגלותית. גורמי הסמכות יבקשו לשמר את את הטמפרטורה בנקודת האמצע על ידי נקיטה באמצעים טכניים העומדים ברשותם. מי שמבקש לחולל שינוי הסתגלותי חייב לדעת כל הזמן כיצד הוא משאיר את הטמפרטורה בטווח ההסתגלותי וכיצד הוא לא נדחה ממנו - כלפי מטה (בהסטת הקשב ובהסטת המנהיג) או כלפי מעלה (ביצירת אנומיה והפיכתו לשעיר לעזאזל).

טמפרטורה - פתרון טכני לאתגר הסתגלותי.png

מיפוי הסיעות והשותפים

כדי להניע תהליך מערכתי מוצלח יש להבין את מערכת הכוחות שפועלת במסגרתו. ראשית, עלינו להבין את מפת השחקנים. ניתן לעשות שימוש בכלים שנלמדו על מפות ידע, וכן בכלים של דיאגרמת משוב (CLD) כדי לדון בשחקנים השונים, אבל לעתים ניתוח מסוג זה הופך את המפה למורכבת מדי. הגישה של המנהיגות הסתגלותית דוגלת בהצגה של מפת שחקנים פשוטה שמתארת כיצד הסיעות השונות מתארגנות מול האתגר שבליבה. תיאור זה מייצר שקף בצורת פיצה.

סיעות.svg

 שקף זה מאפשר לנתח כיצד השחקנים המרכזיים מתארגנים מול האתגר שקשור לתפקוד הבסיסי של המערכת (ולכן מכונה אתגר הסתגלותי). הוא גם מאפשר לדון בתפקיד של כל סיעה ביחס לשינוי אותו אנו מבקשים להוביל – האם הם יריבים? שותפים או שותפים פוטנציאלים? בני ברית?

הערך המשמעותי ביותר של המיפוי יהיה כאשר נזהה גורמים שהסוגיה מאוד רלוונטית עבורם אך לא פועלים כיום כשחקנים משמעותיים בסוגיה. הסיעה שאיננה משחקת היא בעלת היכולת המשמעותית ביותר לייצר שינוי אם תכנס למערכת באופן אקטיבי.

התנסות – מפתח הקסמים של השינוי המערכתי

התנסות היא עשייה יזומה שמטרתה למקסם את הפוטנציאלים החיוביים הגלומים בשינוי. השינוי מביא איתו הזדמנויות חדשות רבות, וניתן לברר אותן ללא סיכון רב באסטרטגיית התנסות נבונה.

בעולם של בעיות סבוכות וחוסר ודאות, הדרך להתקדם היא לגשש, להתחיל בנסיונות קטנים שיתנו לנו משוב וידע נוסף על השינוי בעולם. מוצר חדש, שירות שמותאם לעידן הנוכחי, שינוי קטן אך משמעותי באחת מהפעילויות העסקיות – כל אלו יכולים לספק לנו ידע יקר ערך על מה מתאים לתקופה הזאת ומה חייב להשתנות.

נסו להקים אבטיפוס של שירות או מוצר חדש, בדקו איך הסביבה מגיבה והמשיכו הלאה. הקו המנחה הוא ההבנה שהדרך לצמצם את אי הודאות היא לנסות באופנים שונים לפעול מחדש במציאות, וכך להגדיר מחדש מהן הפעילויות העסקיות הרלוונטיות של החברה לתקופה הנוכחית.

ההתנסות היא הגישוש האולטימטיבי. אנו פועלים לא רק כדי לבחון את תוקף ההשערות שלנו, אלא כדי ללמוד ולהבין את המערכת ואת יכולותנו בה מעבר למה שבכלל יכולנו לשער. ההתנהגות ה״קרחונית״ של מערכות לא מתמקדת רק במטאפורה כפי שלמדנו אותה במודל לעיל. ההיבטים הסמויים של המערכת נחשפים כמעט תמיד, ובאופן מספק, רק כאשר תהליכים מתרחשים בפועל. אנו מתנגשים בקרחון, באופן מודע וזהיר, כדי להבין טוב יותר ולדעת כיצד נוכל להשפיע עליו.