פריט ידע יציאה לדרך

פריט ידע יציאה לדרך

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

״הפסוקים שלי [...] כל מי שמבין אותי מזהה אותם בסופו של דבר כחסרי שחר, כשהוא נוטלם, כשלבי סולם, כאשר - באמצעותם - טיפס ועבר מעבר להם. (צריך הוא, נאמר, לעבור ולצאת ולהשליך את הסולם לאחר שעלה בו.).״ ויטגנשטיין

המדריך לחשיבה מערכתית מבוסס על ידע תיאורטי רב - על מחקרים ועל פיתוח ידע של רבים שחשבו באופן מעמיק על מערכות ועל הדרכים להשפיע עליהן. הוא גם מבוסס על נסיון מעשי בהנעת תהליכי חשיבה ושינוי. אבל ידע מערכתי לא ניתן להעברה דרך קריאה או הרצאה פרונטלית. ואם הגעתם עד כאן אתם גם מבינים למה: הרכיב הסמוי במערכות סבוכות הוא לב העניין; כל מערכת שונה מחברתה וכל רגע מייצר הקשר ייחודי; המרכיב התפיסתי משבש את היכולת שלנו להבין את המציאות לאשורה. לכן לא ניתן פשוט לעשות העתק הדבק בלי להבין לגמרי. אין כאן נוסחה להצלחה מערכתית, אלא הבנות שצריך לתרגם אותן כל פעם למציאות הייחודית.

ולכן פרק הסיכום הוא למעשה יציאה לדרך עם הזמנה לחזרה: שום דבר לא יובן עד שלא נתנסה בו. אבל ההתנסות איננה מספיקה ללא בחינה מעמיקה ועיבוד. לכן בפרק היציאה לדרך אנחנו רוצים להזכיר את המטאפורה הנהדרת של פרופ׳ רונלד חפץ שפיתח את גישת המנהיגות ההסתגלותית: מנהיגות מחייבת להיות מסוגל לעבור מרחבת הריקודים (מרחב העשיה, איפה שכל האקשן מתרחש) למרפסת (המקום שממנו ניתן לראות את התמונה הרחבה) וחוזר חלילה. הבעיה שלנו היא שהמרפסת ורחבת הריקודים הולכות ומתרחקות זו מזו - העולם המערבי מקדש את ההפרדה בין אנשי המעשה (הפרקטיקנים) ואנשי החשיבה (חוקרים, הוגים, תיאורטיקנים ואנשי רוח). וכשהן מתרחקות אנחנו מאבדים את היכולת לייצר מנהיגות שמניעה שינויים אפקטיביים ומחזירה למערכות את הרלוונטיות שלהן שתמיד הולכת ונשחקת.

והדרך לממש את התנועה בין המרפסת לרחבת הריקודים היא בשילוב של עשיה, והתנסות מתמדת, לצד תהליכים של חשיבה ולמידה. לכן ההזמנה לצאת לדרך היא גם ההזמנה לחזור לכאן עם המחשבות שלכם בהמשך. למעשה אנחנו גם מאוד נשמח לשלב אותם (גם אם לא ברור לנו איך בדיוק). אבל אתם יותר ממוזמנים לכתוב לנו ואנחנו נמצא את הדרך.

וקצת אזהרות לפני שיוצאים לדרך

יש טעויות שאנשים שאוהבים חשיבה מערכתית עשויים למעוד בהם בקלות רבה יותר. כשיוצאים לדרך חשוב מאוד להזכיר כמה מתוכן כדי להיות עירניים:

צל הרים כהרים

חשיבה מערכתית מנסה להציב זרקור על התופעות הסמויות שנמצאות ביסודות של המערכות שאנחנו פועלים בתוכן. אנחנו לרוב רואים רק את קרום הארץ, ומתחתיה הלבה גועשת. אבל בגלל הנטיה שלנו לזהות תופעות, להקיף מקרים שונים בקו ולזהות מגמות, אנחנו עלולים לזהות צל הרים כהרים. לא כל מחשבה שלנו היא תיאור מערכתי, חייבים לחכך את התובנות שלנו במציאות ועם אנשים אחרים כדי לראות מה קורה במפגש, ולשים את ההבנה המערכתית שלנו תמיד בעירבון מוגבל.

לא הכל מערכתי וסבוך

יש אוסף של סוגיות שהן פשוטות, או ניתנות להתרה גם אם הן מאוד מורכבות. ההבחנה בין סוגיות שמחייבות את החשיבה המערכתית שלנו, לבין כאלו שדורשות את הכלים התעשייתיים והמדעיים המסורתיים מחייבת בעצמה יכולת של ביקורת מערכתית, והיא לא תמיד פשוטה.

מתודולוגיות הן עזר, לא פתרון

אנשים שאוהבים לחשוב מערכתית נוטים גם להתאהב במתודולוגיות ומודלים. אנחנו צריכים תמיד לזכור שהמציאות תמיד חומקת ממודלים, ותהליכים לא מתכנסים תמיד למתודולוגיות היפות שלנו. וכשזה לא מצליח זה פתח מעולה להבין את המערכת טוב יותר.

זיהום מושגי

כן, אנחנו חושבים באמצעות מושגים. בוודאי. ואנחנו חושבים טוב יותר על מערכות כאשר אנחנו מצליחים להמשיג. אבל כשהמשגנו יצרנו שפה שהיא רק שלנו, ובגלל הנטיה שלנו להמשיג אנחנו עלולים לגרום למילים ולשפה לאבד את הערך שלה. והנזק של התהליך הזה עלול להיות הרבה יותר גדול ממה שנראה לנו. מושגים גם נוטים לברוח מההקשר המקורי בו נוצרו ולהשפיע על תחומים אחרים (חשבו למשל על הזואולוג העלום שטבע את המושג ״מרחב מחיה״ וגילה שהנאצים החליטו לממש אותו כאסטרטגיה). לכן צריך להיות מאוד מדודים וזהירים בשימוש שלנו במושגים כדי לא לפרק את השפה שהיא אחד היסודות שעליו אנחנו צועדים.

להאמין מדי בהבנות שלנו

המבנה של חשיבה מערכתית ואז עשיה מערכתית מגלם הבנה שאם הבנו משהו נוכל גם להשפיע עליו. המבנה הזה קיים, בודאי, אבל לא תמיד מה שאנחנו מבינים נכון או שלם מספיק. ואז אנחנו עלולים לפעול על בסיס הבנות חלקיות וליפול בבורות הרבים שנמצאים במציאות. קשה מאוד להתמודד עם השאלה הזו, אבל כדאי לגייס את ההתנסות כדי להבין מה אנחנו מפספסים, מה אנחנו לא יודעים עדיין, וכיצד נצליח לדעת טוב יותר.

יאללה. חפרנו

המסע לא התחיל כאן, אם הגעתם למדריך הזה זה אומר שכבר הבנתם דבר או שנים על מערכות. אבל אנחנו מקווים שהמדריך היה פרק משמעותי במסע שיעזור לכם לנווט במעלה הדרך. תזרקו לנו קצת פירורי לחם על האדמה הלא סלולה שתצעדו עליה כדי שגם אנחנו נצליח להמשיך ולנווט.

איפה נוכל ללמוד עוד?

  • מאגר הידע של דואלוג - לא מעט מהנושאים שמופיעים במדריך נמצאים במאגר באופן מורחב יותר. אתם מוזמנים להכנס, לחפש ולשוטט בין פריטי הידע השונים במאגר.
  • הספריה של דואלוג - בספריה שלנו (כן כן, יש גם ספריה פיסית) יש ספרים שמאירים את תחום החשיבה המערכתית מכיוונים שונים. ממליצים לקחת את אחד הספרים האלו למסע, לפי האתגרים שלכם.