למה מדריך? למה עכשיו?
לכל בעיה סבוכה יש פתרון שהוא בהיר, פשוט ושגוי ה. ל. מנקן
בשנים האחרונות נראה שכולם עוסקים בחשיבה מערכתית. מאוסף של סיבות נראה לנו שהמציאות משתנה בקצב מהיר יותר ובאופן בלתי צפוי ויותר ארגונים ואנשים פרטיים מחפשים דרכים חדשות ומותאמות יותר כדי להשאר רלוונטיים. גם האתגרים החברתיים והעסקיים שלנו נחשפים בפנינו כסבוכים יותר, ואנו מחפשים דרכים אפקטיביות להתיר את הסבך. העומס הקוגניטיבי וההצלחה המוגבלת שלנו בהתמודדות עם האתגרים מובילה מנהלים וארגונים רבים לחפש קיצורי דרך שיאפשרו להמנע מהמורכבות. גישת החשיבה המערכתית מבקשת להתמודד עם המורכבות באופן שהוא פשוט אך לא פשטני. אבל לעתים, כמו גישות אחרות, היא עלולה להפוך לסיסמאות, או לאוסף של מושגים מורכבים הנהירים רק ליודעי חן.
גודש העיסוק בתחום, העניין המחודש והסכנה של הפיכת הגישה לסיסמאתית, הוליד אצלנו את הרצון ליצור מדריך לחשיבה מערכתית, שלמרות המורכבות של התחום יהפוך אותו לבהיר וקל יותר להבנה וככזה גם שימושי יותר.
תורת המערכות, חשיבה מערכתית, עשייה מערכתית
לאורך הדרך נבחין בין 3 נדבכים מרכזיים הקשורים לעולם המערכתי וננתח את היחסים ביניהם - תורת המערכות, כלומר איך מערכות בנויות ומתפקדות ("מה זה להיות מערכת?"), חשיבה מערכתית שממוקדת בשאלה כיצד ניתן וכדאי לחשוב על מערכות ("איך בני אדם מבינים מערכות"?) ועשייה/אומנות מערכתית שמנסה להתמודד עם הקושי להניע שינויים במערכות מורכבות ("איך פועלים בתוך מערכת"?)
...ואף על פי כן, מדריך לחשיבה מערכתית
לאורך הכתיבה ליוותה אותנו התחושה שמדריך לחשיבה מערכתית הוא בהגדרה פרדוקסלי. חשיבה מערכתית מדגישה את הפן הייחודי והדינמי של המציאות. ההקשר החד פעמי בו נוצרות תופעות מחייב אותנו לקשב זהיר ולהשתנות מהירה ומתמדת. זו מייצרת בתורה חוסר בהירות בנוגע לאופן בו מתרחשים תהליכים מערכתיים ומקשה על העוסקים בתחום. גם על אלה שנמצאים בתחילת הדרך ומבקשים לצלול לעולם התוכן, וגם על גורמים מנוסים שמעוניינים להסביר באופן שיטתי יותר את אופן הפעולה המערכתי ולרתום נוספים למעגל.
המדריך שלפניכם איננו מתיימר לפתור את הפרדוקס הזה, אלא להציף וללמוד את אחד המתחים המרכזיים בעולם המערכתי - בין הרצון לשמר דרגות חופש גבוהות (לרבות היבטים של אלתור, דימיון ויצירתיות בהקשר שלא ניתן לתכנן מראש) לבין הצורך לייצר שפה מושגית משותפת לעוסקים בתחום. שפה זו תאפשר לנו בהמשך הדרך גם את היכולת להתבונן באופן ביקורתי על אופן החשיבה והעשייה שלנו ואולי גם ללמוד משהו חדש.
יאללה חפרנו (ונמשיך עוד לחפור), בואו נצא לדרך.